“Met plannen en meten is de meeste tijd versleten”, is een veel gebruikt gezegde.
Het is dan ook een hele klus om van een idee tot een eindresultaat te komen. Een onvoldoende doordacht idee eindigt vaak met een resultaat van mindere kwaliteit en/ of een hogere kostenpost.
Het begint met een droom of wens. Van een kast of tafel tot een kamer of hele woning. Als het beeld is gevormd, moet er nagedacht worden hoe dat gerealiseerd moet gaan worden. Het begint met meten. Je moet ten slotte weten hoe groot de ruimte is waar je iets mee gaat doen. Behang, verf, vloerbedekking, verlichting en wat al niet meer. Te veel is zonde en te weinig een probleem, want verf en behang van een andere productie hebben meestal kleurverschil. Op het eerste gezicht te verwaarlozen of zelfs niet te zien. ’s Avonds gaat het licht aan en door de andere lichtval is het kleurverschil in eens wel te zien. Hoe subtiel ook, jij weet het. Een ander ziet het niet eens, maar jij gaat je er aan ergeren. Het is dan ook jouw werk, wat net niet perfect is.
Een meubelstuk kopen wat je mooi vindt is altijd leuk, maar het moet wel in de ruimte passen. Een te groot bankstel of kast is al gauw aanfluiting, hoe mooi het meubel op zich ook is. Te klein is ook niet mooi en zonde van de ruimte. De ruimte die over blijft is vaak net te klein om wat zinnigs mee te doen.
Naast de zaken die we als standaard kopen, is het soms nodig om iets op maat te (laten) maken. Die mooie tafel had net een kleiner blad moeten hebben of die ideale kast had net wat hoger of breder mogen zijn. Op maat (laten) maken heeft ook zijn voordelen. Het meubel is uniek. De ruimte wordt optimaal benut. Het meubel kan aangepast worden. Een net wat strakker uiterlijk of een andere materiaalsoort.
In de regel is het ook nog eens kostenbesparend, maar dat is niet altijd het geval. Afhankelijk van je wensen kan het soms even duur of duurder dan een standaard meubel zijn. Stel dat het zelf maak meubel 25% duurder uitpakt dan de standaard kast, heb je daar dan wel voordeel van. Ik vind van wel.
Het meubel is gemaakt aan de hand van jouw specifieke eisen. Maatvoering, uiterlijk, materiaalkeuze, functionaliteit. Er is geen tweede van. Daarnaast is een mooie en degelijk vervaardigde kast, speciaal ontworpen en gemaakt voor een specifieke ruimte, een waardevermeerdering voor de woning. “Design” meubels kunnen net dat verschil zijn tussen wel of geen verkoop. In een andere woning zullen maat meubels vaak ook niet tot hun recht komen. Een nieuwe woning verdient ook nieuwe meubels en laten we eerlijk zijn, het is dan ook weer leuk om de nieuwe woning in te richten.
Dan is er nog de mogelijkheid van hergebruik van meubels. Kostenbesparing kan een reden zijn, waarbij je meubels die je al hebt aan past naar de nieuwe behoefte. Maar ook het behouden van meubels met sentimentele of financiële waarde is een mogelijkheid. Een andere kleur kan al voor een hele metamorfose zorgen. Aanpassingen, zoals een extra profiel, maken het plaatje compleet. Door een extra plank of een aanpassing aan de binnenkant kan ook de functionaliteit van en kast aangepast worden. Een extra plank maakt van een boekenkast een computerkast.
Wel op passen met antiek. Kleine maar permanente aanpassingen kunnen een leuk effect hebben, maar een meubel met één of twee nullen in waarde laten dalen. In een dergelijke situatie is bijvoorbeeld een losse inzet een oplossing. Een antieke boekenkast kan zo dienst doen als televisie of computer meubel en snel weer teruggebracht worden in de originele staat.
Het meubelstuk, ooit geërfd van oma, kan zo behouden blijven. Antieke meubels kunnen in gebruik blijven, zonder dat de investering verloren gaat.
Oud en nieuw kunnen tot een verrassend geheel gecombineerd worden.