Je eigen smaak en stijl bepalen

Een ruimte sfeer geven is een kunst. Hoe krijg je de stijl die je mooi vindt in je eigen interieur? Soms weet je precies wat je wilt, maar heb je geen idee hoe je ideeën om kunt zetten in een bevredigend resultaat. Wanneer je heel goed kijkt naar een interieur dat je mooi vindt, zou je de ideeën en de sfeer van deze interieurs kunnen kopiëren. De kunst is echter om jouw huis van jezelf te maken. Pas dan zal een interieur je niet snel vervelen. Wanneer de basis van een ruimte in jouw behoeften voorziet, kan door het gebruik van accessoires de sfeer aangepast worden. Door het gebruik van een ander kleur vloerkleed, of juist het weglaten er van, wordt al een ander beeld geschapen.

Verbrede vensterbank

Interieursmaak bepalen

Hoe kom je erachter wat jouw stijl is? Door het doornemen van woontijdschriften kan je inspiratie op doen. Maar ook door op je omgeving te letten kun je veel ideeën op doen en een helder beeld krijgen van wat je wel en niet wilt. Let in restaurants en andere openbare gebouwen op de aankleding en hun interieur, die jou aanspreken. Een mooi behang, een prachtige lamp en al het andere kan een inspiratie zijn voor je eigen woning. Door goed naar een mooi reclamebord of decor in een film te kijken kun je de eigen smaak verder bepalen. Je kunt ook je favoriete voorwerp als uitgangspunt nemen voor de verdere inrichting van je huis. Maar hoe vang je dat sfeertje en vertaal je het naar je eigen interieur en spullen?

Uitvoering

Wanneer je let op je omgeving zul je merken dat je vaak op dezelfde soort interieurs of kleuren valt. Door afbeeldingen te verzamelen en daar een interieurplan van te maken worden je ideeën concreet. Je keuze voor bepaalde materialen en kleuren spelen een grote rol bij de vertaling van de afbeeldingen naar jouw wensen. Welke kleuren komen voor op de afbeeldingen die je het mooist vindt? Wat voor materiaal wordt er gebruikt die er volgens jou uitspringen? Verschillende accessoires en kleuren roepen immers een eigen sfeer op. Als je op zoekt gaat naar nieuwe spullen voor in huis is slim om stalen van stoffen en verf bij je te hebben, verwerkt in een interieurplan.Als je echt de sfeer die je in je hoofd hebt wilt terugzien in je interieur, zul je met een plan moeten werken. Houd vast aan je idee en laat je niet verleiden tot het doen van aankopen die leuk zijn maar niet passen bij de sfeer die wilt creëren. Je moet er ook voor waken dat een ruimte geen kille uitstraling krijgt. Je lievelingsspullen, foto’s en collecties maken je interieur persoonlijk. Verder moet je een beetje durven. Altijd al een bijzondere kleur muur willen hebben, dan moet je dat vooral niet laten. Probeer het eerst door een groot stuk karton in de gewenste kleur te verven. Dat kun je dan ’s ochtends en ’s avonds voor de muur die je wilt verven houden om een indruk te krijgen wat verschillende soorten natuurlijk licht voor uitwerking hebben. Sfeer wordt namelijk niet alleen bepaald door de kleur op de muur of de keukentafel bepaald. Lichtinval drukt een grote stempel op het geheel. De tegelvloer in een vakantiehuisje aan het strand is zo mooi door de specifieke lichtinval. Wanneer je de zelfde vloer in een blokhut in het bos legt, kan dezelfde vloer kil en ongezellig overkomen. Houd rekening met op welk tijdstip van de dag de zon op je kamer staat en hoeveel licht er binnen valt. Met behulp van kunstlicht kan je de juiste sfeer creëren.In je hoofd heb je altijd een ander beeld van de gekozen kleuren en ruimte.